Medicatie

Meld uw mondzorgverlener welke medicijnen u gebruikt

In principe dient uw mondzorgverlener u te vragen naar uw medicijngebruik. Maar ook u draagt daarbij verantwoordelijkheid. Neem daarom tijdens uw eerste afspraak een lijst mee met daarop een overzicht van de medicijnen die u gebruikt. Deze kunt u eventueel via de apotheek verkrijgen. De mondzorgverlener kan deze gegevens dan opnemen in uw dossier. Wanneer u nieuwe medicijnen of een andere dosis krijgt voorgeschreven, is het belangrijk dat u dit tijdens de eerst volgende behandeling aan uw mondzorgverlener meldt.

Risico’s bij medicijngebruik

Als uw mondzorgverlener niet op de hoogte is van uw medicijngebruik, kan het gebeuren dat hij u medicijnen voorschrijft die niet samengaan met de medicijnen die u al gebruikt. Ook kan hij een behandeling uitvoeren die de door de medicijnen beïnvloed wordt. Gelukkig gebeurt het zelden dat dit problemen oplevert. Maar als die er wel komen, kunnen de gevolgen ernstig zijn. Daarnaast kunnen de medicijnen die u gebruikt van invloed zijn op uw mondgezondheid en de behandeling. Sommige medicijnen hebben namelijk ook bijwerkingen die betrekking hebben op uw mondgezondheid. Als uw mondzorgverlener niet op de hoogte is, kan hij aan de mogelijke gevolgen voor uw mondgezondheid geen aandacht besteden.

Stoppen met medicijnen tijdens behandeling

In principe kunt u uw medicijnen gewoon blijven slikken als u naar de tandarts gaat. Uw tandarts kan u echter wel verzoeken om tijdelijk te stoppen met het slikken van de medicatie of de dosis te verminderen. Als u bijvoorbeeld antistollingsmedicijnen gebruikt kan de tandarts u, voorafgaand aan een ingreep, vragen om daar tijdelijk mee te stoppen of de dosis te verminderen. Dit is overigens lang niet altijd noodzakelijk. Dit kan in overleg met uw huisarts of de trombosedienst.

Droge mond door medicijnen

Meerdere medicijnen hebben als bijwerking dat ze de afgifte van speeksel remmen. Hierdoor kunt u last krijgen van een droge mond